Ο Ραδιοερασιτεχνισμός - Amateur Radio ή και Ham Radio, είναι ένα τεχνικό χόμπυ - δημιουργική απασχόληση, που έχει σχέση με την ασύρματη επικοινωνία.
Οι ραδιοερασιτέχνες είναι πειραματιστές, που ψάχνουν νέους τρόπους επικοινωνίας μέσα από τα ραδιοκύματα, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν συσκευές χαμηλής ή υψηλής τεχνολογίας, μελετούν και προβλέπουν την ηλεκτρομαγνητική διάδοση και γενικά μέσα από τον πειραματισμό και την άμιλλα προάγουν τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία.
Εκατοντάδες τρόποι επικοινωνίας και κατασκευές που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στις τηλεπικοινωνίες, ξεκίνησαν από Ραδιοερασιτέχνες ή πρωτοδημοσιεύτηκαν σε Ραδιοερασιτεχνικά περιοδικά.
Μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους Ραδιοερασιτέχνες είναι τα παρακάτω:
Επικοινωνίες με όλο το κόσμο στα Βραχέα κύματα (HF)
- Είναι μια διαδικασία επικοινωνίας σε μακρυνές περιοχές, με ανάκλαση στην ιονόσφαιρα, που επηρεάζεται από την ώρα, την εποχή, τον ενδεκαετή ηλιακό κύκλο και άλλους παράγοντες. Θεωρητικά μια δυνατότητα επικοινωνίας με όλη τη Γη.
- Μια διαδικασία που επιρεάζεται θετικά, πέρα από την οπτική επαφή που χρειάζεται, και από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως:
α. Τροποσφαιρική διάδοση. β. Σποραδικού Ε. γ. Διισημερινή διάδοση. δ. Ανάκλαση στη Σελήνη ε. Ανάκλαση από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από βροχές μετεωριτών. στ. Χρήση κάθε μορφής ραδιοερασιτεχνικών επαναληπτών ή δικτύων επαναληπτών, ή δορυφόρων.
Ως προς το είδος της επικοινωνίας, χρησιμοποιούνται κάθε γνωστή μορφή όπως τα σήματα Μορς (cw), η αναλογική (AM-FM-SSB) ή ψηφιακή φωνή (dv), το Ραδιοτηλετύπου (rtty), ή τηλεόραση αργής (sstv)ή γρήγορης (fstv) σάρωσης, Ραδιοτηλεομοιοτύπο (fax), καθώς και δεκάδες ψηφιακοί τρόποι μετάδοσης δεδομένων.
Χρησιμοποιούν επίσης κάθε τηλεπικοινωνιακό κώδικα όπως ο κώδικας Μορς, ο φωνητικός κώδικας και ο κώδικας Q.
Κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν ραδιοφάρους, επαναλήπτες και αναμεταδότες, για χρήση και διευκόλυνση επικοινωνίας των ραδιοερασιτεχνών, ή για πειραματισμό ή και για μετάδοση τηλεμετρικών στοιχείων, ή και κατασκευάζουν ψηφιακά δίκτυα φωνής και δεδομένων
Κατασκευάζουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τους εκτοξεύουν (με την βοήθεια της NASA, της ESA κλπ) και πειραματίζονται έτσι σε νέες μορφές επικοινωνίες μέσω αυτών.
Οι χρήση δορυφόρων, και οι ψηφιακές επικοινωνίες είναι και αυτές που έχουν δραματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και είναι θα λέγαμε η αιχμή του δόρατος στην ραδιοερασιτεχνική προσπάθεια για έρευνα.
Ο ραδιοερασιτεχνισμός περιλαμβάνει την εκπομπή σε καθορισμένες ζώνες συχνοτήτων που καθορίζονται από την Διεθνή Τηλεπικοινωνιακή Ενωση, και από τοπικούς κανονισμούς της κάθε χώρας. Για να υπάρξει αυτή η εξαιρετική δυνατότητα στην χώρα μας, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εφοδιαστεί με πτυχίο ραδιοερασιτέχνου που αποκτάται μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου